Voor het eerst in lange tijd minder woningen verkocht

Categorieën News

In het tweede kwartaal van 2017 zijn het aantal verkochte woningen voor het eerst sinds maar liefst 15 kwartalen gedaald. Dat blijkt uit een conclusie van de makelaarsvereniging NVM. In het tweede kwartaal van 2017 is er een daling te zien van 0,8 procent t.o.v. een jaar eerder. Hoewel het slechts om een kleine daling gaat is het wel een belangrijk signaal voor de markt zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.

Koopwoningen in Nederland

Volgens Jaarsma komt het ook dat er minder woningen zijn verkocht doordat er minder mensen zijn die hun woning te koop hebben gezet en de nieuwbouw op dit moment de vraag niet aan kan. Het betekent dus niet direct dat mensen minder interesse hebben om een woning te kopen, maar mede doordat er minder mogelijkheden beschikbaar zijn voor het kopen van een woning. Zo was er eerder ook al een daling van het aantal verkochte woningen geconstateerd in verscheidene regio’s die een krappe woningmarkt hebben.

Het is namelijk zo dat er voor het eerst minder dan 100.000 woningen te koop staan in Nederland in 13 jaar tijd. Op dit moment is het mogelijk voor kopers om te kiezen uit gemiddeld 5 woningen, terwijl dat een jaar geleden nog 8 was. Enkele krappe markten waar dit kwartaal een stuk minder woningen zijn verkocht dat zijn de steden in de Randstad, Groningen en Eindhoven. Veel mensen die op zoek zijn naar een woning in een van deze regio’s hebben gemiddeld maar de keuze uit 5 woningen of minder. Dat komt doordat het aantal woningen dat te koop staat in deze regio’s het afgelopen jaar met maar liefst 40 procent is afgenomen.

Volgens de NVM zijn de ontwikkelingen rond deze gebieden typerend voor de Nederlandse woningmarkt. Dat komt doordat deze krappe gebieden samen namelijk verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle woningverkopen in heel Nederland.

Er zijn ook gebieden met een ruime of stabiele woningmarkt. In deze markten stegen het aantal verkochte woningen zelfs. Regio’s met een stabiele of ruime woningmarkt zijn Noord-Drenthe, Zuid-Limburg en steden, zoals Enschede, Hengelo en Almelo.