Hoe komt het dat ik erg vaak moet plassen?

Categorieën Health

Het gebeurt weleens dat je erg vaak en veel moet plassen. Indien je van tevoren veel water of iets anders hebt gedronken dan hoef je niet lang na te denken over de oorzaak. Heb je niet veel gedronken, maar moet je wel vaak naar het toilet? Dan is het erg vervelend. Zeker wanneer je midden in de nacht naar het toilet moet en het je nachtrust verstoord. Hieronder is er meer informatie te lezen over de mogelijke oorzaken.

Oorzaken van vaak moeten plassen

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waardoor je vaak en veel moet plassen. Zo kan het komen door alcoholgebruik of veel drinken van cafeïne. Indien dat het geval is dan is het belangrijk om het alcohol- en cafeïnegebruik te minderen. Ben je van het probleem af? Dan weet je dat daar de oorzaak lag. Het kan echter ook zijn dat de oorzaak ergens anders ligt. Hieronder hebben we een lijstje met mogelijke oorzaken.

  • Vaak moeten plassen kan veroorzaakt worden door bekkenbodemverzakking, een instabiele blaas of een overactieve blaas.
  • Ook kan het komen door een te kleine blaas. Wanneer vrouwen in de zwangerschap zitten dan groeit de baarmoeder. De groei van de baarmoeder zorgt ervoor dat er ook meer druk op de blaas komt, waardoor de blaas kleiner wordt. Dit zorgt ervoor dat je sneller moet plassen.
  • Verder gebeurt het geregeld dat mensen last hebben van een afwijking van de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de blaas. Bij vrouwen is het vaker het geval dat het wordt veroorzaak door de spieren bij de blaaswand. Veel vrouwen krijgen daarom vaak aan het begin van de menstruatiecyclus last van veel te moeten plassen.
  • Het kan ook zijn dat je last hebt van pollakisurie. Wanneer je hier last van hebt dan wordt je blaas bij slechts een klein beetje urine direct geprikkeld. Met slechts een klein beetje urine in de blaas heb je direct het gevoel dat je moet plassen en er kleine beetjes urine uit komt.
  • Er wordt gesproken van nycturie wanneer je een verhoogde urinelozing tijdens de nacht hebt. In dat geval moet je vaak ’s nachts naar het toilet. Nycturie komt veel voor bij zwangere vrouwen of bij mannen met prostaatkanker.