Voorkom vervelende blessures

Categorie├źn Outdoor

Sport is voor veel mensen leuk om te doen en bovendien houdt het ons lichaam gezond, vooral met de nodige eiwitten. Echter kan het ook zijn dat we te veel of verkeerd sporten. In dat geval lopen we risico om blessures te krijgen. Naast dat we met een blessure tijdelijk niet meer kunnen sporten is het ook niet goed voor het lichaam en kan het ons werk belemmeren. Daarom is het altijd belangrijk om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips die je helpen om blessures te voorkomen.

Hoe voorkom ik blessures

Ten eerste is het belangrijk dat we gezond leven. Een gezond leven is essentieel om goed met ons lichaam om te gaan. Gezond leven houdt in om gevarieerd te eten, zo min mogelijk alcohol te drinken, niet te roken en voldoende slaap te krijgen. Ons lichaam heeft de juiste bouwstoffen nodig om de spieren na een goede sportsessie mee te voeden. Wanneer we spierpijn hebben dan kunnen de spiervezels eiwitten bijvoorbeeld hard gebruiken. Daarnaast hebben we slaap nodig om te herstellen en weer op kracht te komen. De aanbevolen hoeveelheid is circa 8 uur per nacht.

Verder is het ook belangrijk dat we onze grenzen kennen en het lichaam niet te veel overbelasten. Door de spieren te overbelasten worden ze zwakker en gevoeliger om bijvoorbeeld een enkel te verzwikken of een andere blessure op te lopen. Voornamelijk bij krachtsport is het belangrijk om niet te zwaar te beginnen met trainen en om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren. Vraag daarom aan het begin altijd hulp aan een sporttrainer. Samen met een instructeur kun je een schema maken en alle oefeningen doornemen. De instructeur kan exact laten zien hoe een oefening uitgevoerd moet worden.

Andere manieren om te voorkomen dat je snel blessures krijgt is door voor en na een training een warming-up en een cooling-down te doen. Voordat de spieren aan het werk worden gezet is het namelijk een goed idee om ze rustig op te warmen. Na een training is het juist verstandig dat de spieren langzaam tot rust kunnen komen.